14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ
03 Nisan 2019

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle  açıklamada bulundu.

Güner yapmış olduğu yazılı açıklamada, “ Diyabet, vücudun pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı 2015 yılı verilerine göre 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir.

Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) öncülük ettiği, tıp tarihinde bu güne kadar üretilmiş olan en değerli molekülü “İNSÜLİN HORMONU” nu bulan Frederick Banting’in doğum günü olan “14 Kasım Diyabet Günü” tüm dünyada her yıl belirlenen değişik tema ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yılki 14 Kasım Diyabet Günü teması Kadınlar ve Diyabet olup, sloganı “ Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız” dır.

Diyabet hastalığına yakalanmış 199 milyonun üzerinde kadın bulunmaktadır. Bu sayının 2040 yılına kadar 313 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir. Diyabet küresel olarak kadınlarda dokuzuncu ölüm nedenidir ve yılda 2,1 milyon ölüme neden olmaktadır. Dünyada her yedi doğumdan biri gebelik diyabetinden etkilenmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu 2015 yılında 20.9 milyon (yüzde 16.2) canlı doğumun gebelikte yüksek kan şekeri düzeyi ile gerçekleştiğini tahmin etmektedir.

Gestasyonel Diyabet (Gebelik Diyabeti), ilk kez gebelik sırasında ortaya çıkan çeşitli derecelerde glukoz intoleransıdır. Ailesinde diyabet geçmişi olan, şişman, daha önceden gebelik diyabeti geçirmiş, 35 yaş sonrası gebe kadınlarda diyabet görüle riski daha fazladır. Gebe kadının gebeliğin 24-28. haftaları arasında gestasyonel diyabet testi yaptırması erken müdahale açısından önemlidir. Gebelik süresince görülen diyabet, kan basıncını yükselmesine (hipertansiyon) ve iri bebek (doğumda güçlük yaratacak derecede 4500 gramın üzerinde) doğmasına, bebekte ve annede bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle erken dönemde tanı ve doğru tedavi hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacaktır.

Obezite ile diyabet arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Karın bölgesindeki yağlanma arttıkça insülin direnci oluşmaktadır. İnsülin direnci kadınlarda tip 2 diyabetin gelişiminde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kadınların menopozdan sonra elma tipi olarak tanımlanan şişmanlık ile karşı karşıya kalmaları onları diyabet ve kardiyovasküler hastalık tehdidi altında bırakmaktadır.

Hareketsiz yaşam, dengesiz ve yanlış beslenme obezite ve diyabet riskini artırmaktadır. Bu nedenle başta ev kadınları olmak üzere kadınların sağlıklı yaşam tarzı (sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite) oluşturulmaları gerekmektedir.

Kadınların sağlıklı beslenmeyi bir yaşam kültürü haline getirmesi başta çocukları olmak üzere tüm ailenin daha sağlıklı beslenmesi ve gelecek nesillerin daha sağlıklı yetişmesi için de son derece önemlidir. Bu nedenle sağlık sistemlerinde kadınların özel ihtiyaç ve önceliklerine yeterli önem verilmeli, diyabetli kadınların tümü ihtiyaç duydukları temel diyabet ilaçlarına ve teknolojilerine, kendi kendine diyabet yönetimi eğitimine ve bilgisine erişebilmesi sağlanmalıdır “

Kadınlar gelecek nesillerin sağlık ve refah düzeyini iyileştirmek için sağlıklı yaşam biçimlerini benimsemesi gereken önemli temsilcilerdir.

Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımızdır.