Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" yürütülmektedir Fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla “14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası” olarak belirlenmiştir.
Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığımıza zarar verebileceği ve kalp krizi ve felç nedeniyle gereksiz ölümlere yol açabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle tuzun azaltılması politikası dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta “daha az ama iyotlu tuz” kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.
Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu vardır, örneğin:
*Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak,
* Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak,
* Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek,
* Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak gibi.
Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir (deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuz). Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da tuz azaltma konusunda farkındalık yaratmak amacıyla değerlendirilen Tuz Farkındalık Haftasında, tuz alışkanlığını azaltarak sağlığımızı iyileştirmek için herkesin uygulayabileceği basit ve etkili bir tema seçilmiştir. ‘Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim’!
Bireylerin her gün yediği tuzun dörtte üçü zaten paketlenmiş ve hazırlanmış gıdalardadır. Bu tüketici tarafından ortadan kaldırılamaz, bu nedenle insanlara daha az tuz yemelerini söylemek, besin içerikleri tuz ile kaplıyken çok da etkin bir önleme yöntemi olmamaktadır. Bu nedenle özellikle gıda endüstrisinin tuz azaltma politikaları önem taşımaktadır. Bakanlığımızca yapılan protokoller gereği paketli gıda endüstrisi ve lokantacılar tedrici olarak tuz azaltmayı hedef olarak belirlemişlerdir.
Fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığında görevli Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cansu Sürat Helvacı ve Diyetisyen Miyase Koru tarafından Polisevi personellerine 15 Mart 2022 tarihinde ‘Sağlıklı Beslenme ve Tuz Alışkanlıklarımız’ konulu eğitim yapılmıştır.